SBNPE Journal
Nutrição – Volume 37 – Nº1 – Jan-Mar/2022
ISSN 2764-1546 | Versão Online
Editorial/ Editorial
1 - Bem-Vindos ao Novo Ano!!!
Welcome to the new year
José Eduardo de Aguilar-Nascimento e Paula Pexe A Machado
Artigos Originais/Original Articles
2 - Avaliação da prescrição dietética em pacientes hospitalizados com risco ou presença de lesão por pressão
Assessment of dietary prescription in hospitalized patients with risk or presence of pressure injuries
Silvia Maria Fraga Piovacari, Glaucia Fernanda Corrêa Gaetano Santos, Julieta Regina Moraes, Vivian Serra da Costa, Priscila Barsanti de Paula Nogueira, Melina Gouveia Castro
3 - Padrão de consumo dietético entre doentes renais crônicos em hemodiálise: comparação com diagnóstico de diabetes mellitus
Dietary consumption pattern among chronic kidney patients in hemodialysis: comparison with diagnosis of diabetes mellitus
Brena Leticia de Souza, Maria Teresa Knaut Luzzi, Jociane de Lima Teixeira, Dalton Luiz Schiessel, Aline Jabur Castilho, Caryna Eurich Mazur
4 - Acurácia do critério GLIM para o diagnóstico de desnutrição em pacientes críticos vítimas de trauma: uma análise transversal de linha de base de um estudo longitudinal
Accuracy of the GLIM criterion for diagnosing malnutrition in critically ill trauma patients: a baseline cross-sectional
analysis of a longitudinal study
Ana Carolina Pereira Santos, Guilherme Duprat Ceniccola
5 - Desempenho do Nutriscore para avaliação do risco nutricional e predição de desfecho clínico negativo em pacientes com câncer
Nutriscore performance for nutritional risk assessment and prediction of negative clinical outcome in cancer patients
Gabriele Raniero da Silva, Amanda Christina Alves, Carolina Botter Silva, Cássia Priscila da Silva, Bianca Depieri Balmant
6 - Ações de educação nutricional para adultos com deficiência intelectual
Nutrition education actions for adults with intellectual disabilities analysis of a longitudinal study
Nayana Regina Gaspareto, Adriani Renardin, Tais Fernanda da Cruz, Adriana Masiero Kuhl, Catiuscie Cabreira da Silva Tortorella, Gabriela Datsch Bennemann, Mariana Abe Vicente Cavagnari
7 - Fator inflamatório de dietas de consistência geral oferecidas em serviço de clínica médica
Inflammatory factor of general consistency diets offered at a medical clinic
Leandro Teixeira Cacau, Helena Alves de Carvalho Sampaio
8 - Desenvolvimento de um programa de computador para avaliação de Indicadores de Qualidade em Terapia Nutricional
Development of a computer program to evaluate Quality Indicators in Nutritional Therapy
Daiane Aparecida Nogueira, Lara Princia Ferreira, Renata Paniago Andrade de Lúcia, Marcos Alexandre Lemos Rodrigues, Talmer Borges Oliveira, Geórgia das Graças Pena
9 - Avaliação da terapia nutricional em pacientes COVID-19 submetidos à oxigenação por membrana extracorpórea (ECMO)
Evaluation of nutritional therapy in COVID-19 patients undergoing extracorporeal membrane oxygenation (ECMO)
Vivianne Magalhaes Ludtke, Haroldo Falcão Ramos da Cunha, Gustavo Gouveia de Freitas, Luciana Vieira Neves
10 - Proposta de formulação artesanal de dieta enteral com 1800 kcal, de baixo custo, baseada em alimentos usuais da população brasileira
Proposal for an artisanal formulation of an enteral diet with 1800 kcal, low cost, based on common foods of the Brazilian population
Dayara Cristina Amaro Vieira, Gabriela Coelho de Oliveira, Bruna de Lima Melo, Lidiane Pereira Magalhães
11 - Comparação das necessidades nutricionais pelo peso corporal ideal e peso predito em pacientes com COVID-19
Comparison of nutritional needs by ideal body weight and predicted weight in COVID-19 patients
Leticia Alves do Nascimento, Ana Maria Poli Patané, Veruska Magalhães Scabim, Fátima Aparecida Castanheira
12 - Variabilidade glicêmica e sobrevida de pacientes críticos internados em unidade de terapia intensiva de um hospital do Sudoeste da Bahia
Glycemic variability and survival of critically ill patients admitted to the intensive care unit of a hospital in Southwest Bahia
Grasiele Carmo da Silva, Amanda Almeida de Oliveira Sansão, Matheus Lopes Cortes, Luiz Gustavo Vieira Cardoso, Vivian Francielle França
13 - Characterization of food repertoire, selectivity, and consumption of ultra-processed food of children and adolescents with autism spectrum disorders in a city in Southern Brazil
Caracterização do repertório alimentar, seletividade e consumo de alimentos ultraprocessados de crianças e adolescentes com transtornos do espectro autista em um município do Sul do Brasil
Vanessa Kern Bubolz, Lilia Shug de Moraes, Luiza Gutierrez Lemos, Cristielle de Leon, Anne y Castro Marques, Lucia Rota Borges, Ludmila Correa Muniz, Renata Torres Abib Bertacco
Artigos de Revisão/Review articles
14 - Utilização do ultrassom no músculo reto femoral para avaliar massa muscular em pacientes internados: revisão sistemática
Use of ultrasound in the rectus femoris muscle to evaluate muscle mass in hospitalized patients: a systematic review
Milton Alves Danziato Neto, Eudoxia Sousa de Alencar, Antônio Augusto Ferreira Carioca, Ana Filomena Camacho Santos Daltro, Paulo Cauby Batista Lima Junior
15 - Avaliação da atuação da equipe multiprofissional de terapia nutricional em nutrição enteral e parenteral
Evaluation of the performance of the multidisciplinary nutritional therapy team in enteral and parenteral nutrition
Geovanna Gomes Freires, Guilherme Duprat Ceniccola, Ana Luisa Falcomer, Melina Gouveia Castro
Relato de Caso/Case Report
16 - Preparo imunológico no tratamento antineoplásico: o impacto da imunonutrição oral como estratégia terapêutica em paciente com adenocarcinoma de transição esofagogástrica. Relato de caso
Immune preparation in antineoplastic treatment: the impact of oral immunonutrition as a therapeutic strategy in a patient with esophagogastric transitional adenocarcinoma. A case report
Cecília Mattos, Patrícia Calesco Ferreira, Giulia Monaco Erbetta, Jamyle Marcela de Oliveira Gonçalves, Valeria Abrahão Rosenfeld
17 - Instruções aos Autores / Instructions for Authors